lauantai 13. lokakuuta 2007

Energian säästöä

Meidän perheessä on koettu ympäristöherätys. Tavaroiden, vaatteiden ja jätteiden kierrätystä meillä on toki harjoitettu aina, mutta nyt olemme alkaneet katsella monia muitakin asioita uusin silmin. Teinityttökin muistaa muistuttaa maailman tuhoutumisesta, vaikka hänen omassa toiminnassaan ympäristöteot eivät aina näy.

Paljon on oppimista meillä kaikilla, ja sopeutumista. Tällä hetkellä meillä on työn alla sähkönkulutuksen laskeminen -ja se on aika vaikeaa näillä elintottumuksilla. Meillä on perinteisesti sisustettu valolla, ja valaistushan maksaa. Ennen kaikkea sisustuskäyttöön sopiva valaistus, sillä energiansäästölamput ovat näihin asti olleet niin tolkuttoman rumia, ettei niitä ole voinut mihinkään näkyvälle paikalle laittaa. Lasikupujen alle olemme niitä alkaneet sijoittamaan, mutta ruokapöydän yläpuolelle... Nyt siinä on kynttilälamppujen seassa yksi niitä etäisesti muistuttava säästölamppu koekäytössä. Maria tyrmäsi sen heti hirvittävän näköisenä, kun huomasi, mutta toisaalta pari päivää se ehti siinä ollakin ennen kuin pisti silmään. Nyt siihen on totuteltu pari viikkoa. Saa nähdä, vaihdetaanko toisetkin samanlaisiksi, vai odotellaanko vielä, josko löytyisi sirompi malli jostain.

Tuvan nurkkaan aiomme jollain aikataululla hankkia vanhan kunnon pönttöuunin. Se on tehokas lämmönlähde, ja säästää ainakin sähkölaskua -puun polttamisen ympäristöystävällisyydestä ollaan nykyisin niin montaa mieltä. Uskon vakaasti, että se kepittää esimerkiksi kivihiilen aika komeasti. Suorasähkölämmityksellä varustettua vanhaa taloa kun on vaikea laittaa maalämpöönkään.

2 kommenttia:

NeverL kirjoitti...

Itse asustelen hieman vanhemman puoleisessa talossa, joka lämpeää öljyllä, ja täytyy myöntää, että kyllä sitä on useammankin kerran miettinyt, että olisihan niitä ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja olemassa...
Mutta tosiaan tuohon valaistus asiaan on meilläkin herätty!
Tosin tällä hetkellä projekti tuntuu jumittavan vaiheessa "kuinka saadaan 13-vuotias poika sammuttamaan play station silloin kun ei pelaa sitä!" tmv.
Ja mitä tuohon sisustus valaistukseen tulee, niin mielestäni ei ole kynttilän valoa voittanutta tunnelmavaloa..(tosin niiden käyttöä meillä rajoittaa huomattavasti mm.suurehkonkokoinen koiramme, joka mennä ryntäilee ympäri taloa :/ :D )

Jarkko Siekkinen kirjoitti...

Niinhän se on, koira ja kissa aiheuttavat oman jännityksensä kynttilöiden kanssa pelaamiseen. Joulua odottelen mielenkiinnolla, kun koira on vasta vajaan vuoden ikäinen. Kaataakohan tuo kuusenkin heiluessaan?