keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Poliisi pamputtaa taas

Niin lauloivat Eput kauan sitten. Lontoon reissullamme pääsimme todistamaan rajuja mielenosoittajien ja poliisien välisiä yhteenottoja Downing Streetin, siis pääministerin virka-asunnon, edustalla. Jossain siinä seassa kelasi pyörätuoliaan olympiasoihdun kuljettaja -ilmeisesti kirjaimellisesti henkensä hädässä. Itse soihtu vilahti vain hiukan lihamuurin takaa, kun kymmenet kiinalaiset turvamiehet ja poliisit suojasivat olympiatulen matkaa kohti Pekingiä. Vesipyssy- tai jauhesammutinhyökkäyksiä emme nähneet, mutta useita mielenosoittajia kannettiin edestämme poliisiautojen uumeniin. Tunteet kävivät kuumina puolin ja toisin, ja mellakkapoliisit pieksivät aktivisteja minkä kerkesivät.

Viime vuonna kun kävimme Barcelonassa, törmäsimme sielläkin mielenosoitukseen. Sillä kertaa koko metelöinnin syy jäi meille epäselväksi. Poliiseja oli enemmän kuin aktiivisia mielenosoittajia, ja he pamputtivat kumisilla pampuillaan olan takaa. Se lienee mukavaa.

Joku nyt varmaan päättelee, että minä kuuluisin siihen kansainväliseen yleisaktivistien joukkoon, joka kulkee ympäri Eurooppaa provosoimassa mielenosoituksissa. En toki. Tuolla suuressa maailmassa erilaiset mielenosoitukset ja pikkumellakat vain ovat niin paljon yleisempiä kuin meillä täällä Pohjolan lintukodossa, että niitä riittää yhdelle jos toisellekin turistille ihmeteltäväksi. Siitä kelpaa mielestäni todisteeksi esimerkiksi Barcelonan kaupungin viranomaisten pitkälle hiottu toimintarutiini mielenosoituksen yhteydessä: Mellakkapoliisit eli Mossot pitivät metelöivän väkijoukon pienessä tilassa sovitulla reitillä, liikennepoliisit ohjasivat muun liikenteen pois, kulkueen perässä tuli puolenkymmentä pesu- ja lakaisukonetta sekä tusinan verran harja- ja huoltomiehiä. Kun koko saattue oli mennyt ohitse, kadut kiiltelivät puhtauttaan ja siisteyttään. Mietityttää, kuinka kauan Suomessa kestäisi, ennen kuin roskiksia paiskovan ja kiviä heittelevän mellakan jäljet olisivat korjatut.

Kun väestöntiheys kasvaa, lisääntyy myös ihmisten tarve purkaa ahdistustaan väkivaltaisesti. Oikein hyvä, että meillä Suomessa asutaan harvassa. Eikä tämän kansan sosiaalisilla taidoilla ja taipumuksilla tuo väestöntiheys pääse kovin korkeaksi kasvamaankaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

sonja.vankila.sonja.kiinni